Subscribe to RSS feed

Mar 16, 2009

Lama Tak Memblog

Rasa macam lama betul tak menulis dalam blog aku.Paling akhir sekali 5hb Mac, tu pun aku 'cut & paste' dari laman web iluvislam.com.Sebenarnya minggu lepas terlalu banyak isu-isu dalam pejabat aku, jenuh nak aku tangani. Kena siapkan RFO(Reason for Outage) kepada Pelanggan antarabangsa, & 'monitoring circuit' dan bermacam-macam lagi.

Dalam ruangan itu juga, aku sempat pergi usrah di rumah Ustaz Razali Nawawi(Presiden ABIM pertama;pensyarah UIA;Prof Dr.).Orangnya cukup merendah diri, penuh ilmuwan dan rumahnya (mak oi, besar tau). Kerdil betul aku masa tu, dengan di keliling akhi-akhi yang pada aku memang 'mantooop' habis. Sempat la menceduk sedikit ilmu tafsiran Al-Quran (surah Yunus 24-27) bersama-sama mereka di samping berkongsi perkembangan politik semasa .

Dan dituruti minggu yang seterusnya, aku menjengah STC(Selangor Turf Club). Aku bukan tengok lumba kuda okey.Aku datang sana sebab Old Boys sekolah aku (OPA-Old Putera Assoc.) sedang bermain kriket di sana, untuk Piala Navaratnam.Sempat aku sembang-sembang dengan OP yang lain.Seterusnya main di Oval Kelab Aman di Ampang; dan Pengurus Nordin Manan telah bersetuju untuk membenarkan aku bermain untuk game seterusnya di RSC,Bukit Kiara.

Game pertama aku di RSC rasa macam welcome back aku setelah aku lama tak main akibat kecederaan sewaktu main untuk KL di MSSM Pulau Pinang. Ada orang cakap, untuk mengatasi fobia ialah 'You face it!'.Mula-mula aku rasa seram juga tapi mujur ada helmet kriket.Tak rasa sangat.Aku cuma dapat buat 4 larian sebelum bowled-out oleh bowler.Bola spinner jer,tapi memang jambu abis la.Hahaha.Aku turut main sebagai wicket-keeper tapi banyak jugak miss bola sebab ada budak Penang Free School yang memang fast bowler.Rasa nak retak tangan aku ni.

Semalam game di STC.Aku sebagai last batsmen,sebab untuk mengurangkan kepenatan aku masa main sebagai wicket-keeper nanti.Partner aku,Hamzah cakap 'Kita main sampai habis overs',sebab masa itu tinggal lagi 3-4 overs jer lagi, tapi last-last dia juga yang out.Hampeh betul.Baru nak feeling main,tapi mujur larian aku meningkat,iaitu 6 larian.Hahaha.

Masa ending game,OP Nordin cakap akan ada game untuk inter Old Boys;yakni dari OPA(RMC),MACOBA(MCKK),STAROBA(STAR),Georgian Old Boys,VIOBA(VI) dan beberapa yang akan di'konfirmkan' kembali.Aku dah tak sabar-sabar untuk tunjukkan yang terbaik dari selaku bekas Kapten RMC dan KL...Hahahaha....Jangan lupa dinner pada 28hb mac ni ^_^

Mar 5, 2009

How to Maintain Love for the Prophet by: Sheikh Ahmad Kutty*

The strength of love for the Messenger (peace and blessings be upon him) is connected to the Muslim’s faith. When his faith increases, his love for the Prophet (peace and blessings be upon him) increases. Loving the Prophet (peace and blessings be upon him) is an act of obedience to Allah and a means of drawing closer to Him. Loving the Prophet (peace and blessings be upon him) is one of the obligatory duties in Islam.

It was narrated that Anas said: The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “None of you truly believes until I am more beloved to him than his father, his child and all the people.” (Al-Bukhari and Muslim)Our love of the Prophet (peace and blessings be upon him) is bound to be enhanced if we read his seerah (biography) and study the examples from his life as diligently set out in the Sunnah. Such studies have moved thousands of scholars throughout the centuries to dedicate their entire lives to learning and transmitting them. The library is full of their works.


In order to enhance your love of the Prophet, think of the following:


1. Think of this humble servant of Allah who never tired of reminding himself that he was a humble servant of Allah. He said, "I am a servant of Allah; I eat like a servant, sit like a servant and walk like a servant."


2. Think of his lofty morals and his compassion towards the most vulnerable, the women, children and animals. We learn that he would be moved to tears for the death of a child, and he would commiserate with a child for the death of his nightingale.


3. Think of his qualities as a boss who never picked faults. The young man who had served him ten long years said, "I served the Messenger of Allah ten years, and yet not even once did he condemn me for something I did wrong or failed to do right!"


4. Through his excellent morals and conduct, he earned the love of everyone around him, men and women, young and old. Even his enemies noted that they never saw such expressions of love shown towards any temporal or spiritual leader before him.


5. His selfless and self-effacing behavior turned his hardened enemies into his ardent admirers who were ready to give their lives for the sake of him and his mission. Look at `Umar, Safwan, `Ikrimah and Khalid and many others who had been once his fiercest adversaries.


6. The Prophet (peace and blessings be upon him) was born an orphan and died like an orphan. In other words, his lifestyle never changed. He reminded a person who feared his might, "Take it easy! You have no reason to fear me! I am not a king, but the son of an old woman of Quraish who used to survive on dry meat!"


7. He consistently and vigorously opposed any forms of self-adulation and self-adoration so that he even forbade his people standing up in reverence for him. Prior to his death, one of his stern warnings addressed to his followers was, "Do not venerate me as the Christians venerated Jesus, son of Mary. I am only servant of Allah and His Messenger!" (Al-Bukhari)


May Allah shower His choicest blessings on His servant and chosen Messenger Muhammad and his family and companions; and may the Beneficent Lord raise us all under his flag on the Day of Resurrection. Ameen.


***********Sheikh Ahmad Kutty is a senior lecturer and Islamic scholar at the Islamic Institute of Toronto, Ontario, Canada. This article was taken and modified from IslamOnline.net on 2nd of March 2009.

Kacau...kacau...kacau







Apabila kita hendak memasak kari ( tak kisah kari ayam,daging dan ikan-dalam ini kita ambil ayam sebab senang nak masak ), pastinya akan menyediakan ramuan-ramuan yang tersendiri. Bermula dengan penyediaan ayam itu sendiri, kemudian dituruti dengan serbuk kari, garam, santan serta hirisan bawang dan akhirnya segala campuran itu dimasukkan ke dalam sebekas periuk untuk dinikmati oleh ahli keluarga kita ( untuk saya-orang bujang dalam rumah sewa saya jer ).


Yang menariknya, segala ramuan dan ayam kita masak tadi itu, kita dapat merasai setiap bahan itu bergaul dengan baik dan menghasilkan kari ayam yang cukup menepati citarasa kita. Setiap bahan itu mengeluarkan aroma serta merangsang pengeluaran bendalir saliva ( air liur kita ) dan kita sangat teruja untuk merasainya. Setiap ramuan ini menyokong antara satu sama lain, menyedapkan antara satu sama lain. Berlainan fizikal tetapi menuju satu matlamat : Kari Ayam.


Tetapi cuba kita bayangkan bila mana ramuan itu tidak digaul atau komposisinya tidak sama banyak. Terlebih garamnya, terlebih santannya, ayam yang hampir busuk dan sudah pasti kita bukan sahaja melihatnya jijik, bahkan juga ingin membaunya pun tidak mahu. Dorongan ini akan menyebabkan kita ingin membuangnya terus. Kita akan tertanya-tanya kepada diri kita, apakah salah diri kita atau salah kepada ramuan-ramuan tadi? Sudah pasti salah kita kerana kita yang menyediakan ramuan itu; dan apa yang biasa ita lakukan ialah membeli ramuan-ramuan yang baru untuk memasak semula kari ayam kita tadi.

Sesuatu ramuan yang sudah lapuk/busuk pastinya kita mahu gantikan dengan yang baru lagi segar. Ramuan yang sama tetapi bahan-bahan yang lebih berkualiti dan terjamin kesegarannya. Mungkin salah kita membeli santan yang sudah beberapa hari disimpan atau kita terlalu banyak menabur garam pada kari ayam kita. Kita akan memilih ayam yang disembelih elok (halal), memilih santan yang baru diperah ( kalau di rumah keluarga saya, nescaya sayalah orangnya untuk memerah santan ), bawang yang segar bugar lalu kembali kita ke ruangan dapur untuk meneruskan perjuangan kita memasak dengan suasana yang harmonis, seperti mana kawan saya berkata "Cooking with Love".








Ruangan memasak tidak memerlukan ruangan yang besar, cuma sekadar untuk memasak sahaja. Mungkin di dapur rumah, mungkin di ruangan balkoni supaya jiran-jiran dapat membau masakan kita atau mungkin di naungan pokok yang cukup teduh. Matlamat kita ialah untuk memasak kari ayam, dan setelah siap dimasak barulah dihidangkan kepada ahli keluarga kita. Cukup menarik lagi kita memasak di bawah pokok, dan kemudiannya jiran-jiran kita memerhatikan kita tetapi kita memberi isyarat kepada jiran kita " Tunggu, biar aku masak dulu.Lepas nie, boleh lah korang semua merasa".


Alangkah indahnya dan seronoknya kita memasak dengan segala kepandaian kita dan jiran-jiran yang lain sibuk menyediakan meja,pingggan mangkuk dan menghamparkan tikar untuk makan bersama-sama. Mungkin sesekali nyamuk dan lalat menggangu itu perkara biasa, cuma perlu ditepis-tepis dan disembur dengan Ridsect.



Dan apa yang pasti, diri kita sendiri yang perlu BERUBAH untuk memiliki satu hidangan kari ayam yang cukup menepati inspirasi dan naluri kita.