Subscribe to RSS feed

Feb 9, 2009

Cisco Command

Sepanjang aku duduk di sini,banyak perkara yang aku belajar.Maklumlah,seorang engineer electronic terjun ke bidang networking.Tak faham bahasa network ni.Maka,belajar macam tadika seumpama belajar ABC balik. Di sini,aku ingin berkongsi sedikit ilmu yang mungkin sahabat-sahabat sekalian mampu belajar dan mempraktikkan dalam dunia networking ni.Antara ilmu asas berkenaan adalah :


show interface [intfc] : displays the interface configuration, status and statistics.

show ip route : displays summary information about entries in the routing table

show ip bgp summary : displays the status of all Border Gateway Protocol (BGP) connections

show version : display the system hardware config., software version, and name and source of configuration files and boot images

show logging : display the state of logging to the syslog

ping dest : to check to see if a destination is alive

ping (setting source int) : to check to see if a destination is alive

traceroute : to list all the routing to the destination


Mungkin sahabat-sahabat sekalian boleh me'refer' kepada beberapa laman web seperti Cisco.com..Atau mungkin sahabat2 ingin berkongsi2 ilmu pun boleh jugak.Mana la tau kita akan ambil exam CCNA atau CCNP,InsyaAllah


0 komen anda:

Post a Comment